2012. március 8., csütörtök

Holi - tavasz és színek


Tegnap este vette kezdetét a Holi ünnep. A Telihold keltével gabona és nád kötegekből máglyát raktak, amit a Swamiji által vezetett szertartás után gyújtottak meg. A mantrák éneklés közben virágokat, ghít, füstölőt áldoztak, majd fellobbant a máglya... a gyerekek visongtak örömükben, felcsendült a zene és mindenki a tűz körül táncolt. Swami Véda is velünk maradt egy ideig az ünnepen, és mindenki elé járult, hogy a Holi-t köszöntsék. Összefestékezte a homlokukat és őt is volt aki bekente a virágporból, vagy hennából készült festékkel... Szépen színesedtek az emberek az ünnep előrehaladtával, de a java csak másnap következik mindig...

A Holi védikus ünnep. Több ezer éves hagyomány. Ilyenkor a színeket és a tavasz kezdetét ünneplik az emberek. A máglya tüze a Holika nevű női démon megégetésére való emlékezés.
Hiranyakashipu, a démonkirály, azt akarta, hogy mindenki őt imádja. Fia, Prahlada azonban Vishnu követője volt. Mikor apján már teljesen eluralkodott a hatalom utáni vágy, arra kérte Holikát, aki a nővére volt, hogy ölje meg a fiút. Holika megragadta és egy nagy máglyába ült vele, azt gondolva neki nem árt a tűz, s a fiú majd elég benne. Azonban hatalma csak a démon király Hiranyakashipu jelenlétében tette sebezhetetlenné, így elégett, miközben a fiút megvédte Vishnuba vetett megtörhetetlen hite.
Azóta ez az ünnep állít emléket a pillanatnak, mikor a jó győzedelmeskedett a gonosz felett.
Ma reggel itt az ashramban is elszabadultak a színek. A választások miatt nem engedtek be minket a városba, de egyébként is jobbnak láttuk itt maradni. És a tapasztalatok szerint ez nem volt rosz döntés.
 
Az ünnepünk nem húzodott sokáig, mert engem az 5. percben kaptak el a panditok és, hát...


...víz és festék a fülemben, orromban... tetőtől-talpig eláztam.
 
Nincs olyan meleg, hogy csurom vizesen tébláboljak, szóval visszamentünk átöltözni. Bálint arcüreggyulladással küzd éppen, szóval őt egyébként is féltettem, hogy megfürdetik és a második körnél ez meg is történt. Ennyiben hagytuk az ünnepet, de azért jó volt beleízlelni.


1 megjegyzés:

  1. Itt vagytok a szomszédban. Most már biztos, hogy elmegyek hozzátok jógázni.

    VálaszTörlés