2012. február 22., szerda

Mula-bandha (gyökér zár)

Govinda Kai egy workshop alkalmával azt mondta: “ne keresd a mula bandhát. Hagyd, hogy a mula-bandha találjon meg téged.” 

Múlt vasárnap a Chakra Flow workshop alkalmával az elméleti rész keretein belül elég alaposan átvettük az ember energetikáját és ennek a rendszernek a működését. Ahhoz, hogy a csakrák fogalmát megérthessük, jó néhány alap fogalommal tisztában lenni. Ekkor esett szó a bandhák gyakorlatáról is, amikor az egyik lánnyal, aki maga is jógaoktató, arról kezdtünk el beszélgetni, hogy érdemes e a kezdő gyakorlókat a mula-bandha végzésére inspirálni.

Miközben magam is igyekszem folyamatosan tapasztalatot szerezni ezzel kapcsolatban, az elmúlt időszakban több tapasztalt jógatanárt is megkérdeztem, mi a véleményük a mula-bandha gyakorlásáról és tanításáról. Így összegezném, ami kialakult bennem ezzel kapcsolatban. 

A legtöbb esetben a mula-bandha gyakorlata közben fizikai szinten kerül megközelítésre a kialakítás módja. A záróizmok összeszorítása és felfelé emelése, durván lesarkítva, amire sok esetben irányul a figyelem. Kezdetben, mikor elkezdtem gyakorolni magam is azzal próbálkoztam, hogy fizikai szinten hozzam létre a bandhát, azonban majdnem minden esetben erős migrén és feszültség jelentkezett a gyakorlás végére, mivel minden pozícióban törekedtem a zár fenntartására, ahogy az “elő van írva”. Néhány alkalom után világossá vált, hogy ez nem lesz így célravezető, más úton kell közelítenem a kérdéshez. 

Ha jobban belegondolunk, látható hol hibádzik a történet leginkább. Biztos helyén való e, fizikai instrukciókkal energetikai folyamatokat létrehozni? Persze a két terület nagyban összefügg, de a finom szintű áramlásokat és változásokat ez esetben másképp befolyásolja az egyik irányból való közelítés, és máshogy a másik.

A mula-bandha, ahogy az összes többi bandha is, a helyes gyakorlás hatására egyszer csak önmagától létrejön. Amikor ez megtörténik, természetesen azok a testi tünetek, érzetek jelentkeznek, mint amire a korábbi instrukciók utaltak, de teljesen más a hatás abban az esetben, ha az energetikai változás hozza létre a testi tünetet, és akkor is, ha a fizikai változás szól bele az energetikába. 

Abban az esetben, ha erőszakosan gyakoroljuk a mula-bandhát negatív energetikai folyamatok indulhatnak el és számos fizikai probléma is kialakulhat, mint a feszültség, has-, és fejfájás, menstruációs probléma vagy éppen inkontinencia, impotencia, emésztési zavar. A helyes gyakorlás azonban nagyon jótékony. 

Jól kitapasztalható a mula-bandha működése, ha időt szánunk először néhány, a területhez tartozó mudra végzésére, mint például az Ashwini mudra (végbél záróizmának összehúzása), vagy a Vajroli mudra (hugyvezeték izmainak aktiválása). Hozzáteszem azonban, hogy maga mula-bandha nem ezeknek az izmoknak az aktivitása. Ezekkel a finom energetikai gyakorlatokkal közelebb kerülhetünk a mula-bandha megtapasztalásához. Lassabb, de biztosabb út a bandha megtapasztalásához, ha nem rontunk ajtóstól a házra, hanem megadjuk a módját és az idejét. Érdemes először ülésben gyakorolni, nem túl hosszú ideig és fokozatosan átvinni a testhelyzetek gyakorlásába. Amikor már energetikai szinten megvan a valós tapasztalat, könnyebben megtaláljuk létrejöttének módját a különböző testhelyzetekben is, és nem lesz szükség az erre vonatkozó fizikai instrukciókra, hiszen a testhelyzetben magától létrejön a bandha. (Persze ez az ászanák egyidejű és folyamatos csiszolását is feltételezi.) Egészen más benyomásokra és tapasztalatokra tehetünk szert a mula-bandha megjelenése közben.
Van néhány jó rávezető gyakorlat is, amely kedvező testtartást hoz létre a bandha megtapasztalásához. Legegyszerűbb például maga a Tadasana, az alapállás, amelyben magának a medencének a pozicionálása megteremti a feltételét annak, hogy a mula-bandha létrejöjjön. 

Érdemes rászánni az időt mindennek felfedezésére és saját tapasztalatokra szert tenni, hiszen a bandhának nem csak, hogy fizikai és energetikai szinten van számos jótékony hatása, de a legtöbb ászana kivitelezését és megtartását is könnyedebbé, egyszerűbbé teszi, mint mikor e nélkül dolgozunk a gyakorlatokban. 

Mindenesetre kitartok Govinda jó tanácsa mellett és nem keresem, vagy próbálom meg fizikai szinten létrehozni a bandhát, hiszen az valójában nem a fizikai szinten valósul meg. Az ott tapasztaltak csak tünetei lehetnek a sikernek, de nem kiváltói. Inkább arra törekszem, hogy a gyakorlataimat pontosítsam annak érdekében, hogy azokban létrejöhessen a tapasztalat. Illetve sok időt fordítok a fentebb leírt folyamatok gyakorlására, hogy minél tudatosabbá válhasson a mula-bandha tere. 

Mindannyiunknak kitartást kívánok a sikeres gyakorláshoz!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése