2013. március 18., hétfő

Yin Yoga

Hamarosan új típusú foglalkozásokat indítok és ennek kapcsán gondoltam írok pár szót erről a típusú óráról.
A jógának számos rendszere és irányzata van. Ezek közül talán az eddig legkevésbé ismert volt a Yin yoga, bár mostanában már egyre többet lehet hallani róla, s egyre több helyen oktatják is ezt a megközelítést. Ezek sorához csatlakoztam én is, mert számomra hasznosnak bizonyult a gyakorlása, jó kiegészítő szerintem a különböző, erőteljesebb stílusú irányzatokhoz.

Paul Grilley nevéhez fűződik ennek a korábban taoista jógának is nevezett elképzelésnek az egyre terjedő népszerűsége. Nagyon szimpatikus számomra, mindamellett, hogy egy érdekes és sok lehetőséget rejtő gyakorlási technikáról van szó, hogy Paul nem sajátított ki magának ezt a tudást, ezért nem is tette papír függővé azt, hogy taníthatja e rajta kívül más a Yin Yogát, ami a mai biznisz jóga világban nekem nagyon tetszetős hozzáállás.



Önmagában a módszer azonban nem új keletű és nevezhetjük egyfajta alkalmazott jóga területnek, ami leginkább nyújtásokra, nyitásokra és mobilizációra törekszik.

Amikor Yin Yogát gyakorlunk, akkor általában talajon végezhető gyakorlatokkal dolgozunk, amelyekben passzívan időzünk. Ez a passzív időzés sok mindennek enged teret, amit mi felhasználhatunk a fejlődés érdekében, akár fizikai, akár mentális vonatkozásban. Az erőteljesebb, mondjuk “jangosabb” típusú gyakorlatokhoz képest, a passzív kitartás és mély légzés következtében teljesen belelazulunk a különböző pozíciókba, ez rendkívül elmélyült, meditatív állapotot hoz létre. Ez az egyik, amiért számomra érdekes és hasznos a Yin Yoga.

Első szinten a gyakorlásban az ászana fizikai inger, egy eszköz, amely felkészít a meditációs ülésre. Második szinten az ászana pranayamává válik, míg végül maga a testhelyzet lesz a meditációs pozíció. Ez az útja annak, hogy az ászana gyakorlat kiterjed a gyakorlóban és túllépi a fizikai gyakorlatozás állapotát. Ezt az elvet követi a Yin Yoga is.

Mindez könnyedséget, és könnyűséget, de egyszerre nagy kihívást is jelent. Fizikailag sem könnyű egy sokszor talán kényelmetlen helyzetben benne maradni, de ezt ebben az esetben még mentálisan is el kell tudni viselni. Így a gyakorló órákon egészen sok rétűen van lehetőség edzeni magunkat, amit meg is teszünk, hiszen: “kis szenvedés a jógaszőnyegen, nagy szenvedésektől óv meg az életben.”
A nehézségek mellett azonban számos előnnyel találkozhatnak az elszántak, akik kipróbálják a Yin Yogát:
  • mobilissá válnak az ízületek
  • lazul a csípő, deréktáj területe
  • megindul az ízületekben az ízületi folyadék termelődése
  • fokozódik az izmok rugalmassága
  • rugalmasabbá válik az izmokat körülvevő izompólya
  • oldódnak a stressz által létrehozott tünetek és a szorongás
  • mély relaxációs élmény alakul ki
  • könnyűvé válik a meditációs ülés
  • nagyobb állóképességre teszünk szert az aktívabb gyakorlatokban
  • fokozódik, könnyebbé válik és kiegyensúlyozódik az energia áramlás a testben.
  • önismereti út
Egy óra természetesen nincs szabályokhoz kötve, szerencsére a tanárnak mindig meg van az a lehetősége, hogy figyelembe véve a gyakorlók éppen aktuális állapotát, olyan gyakorlatsort állítson össze, ami számukra, akkor és ott éppen megfelelő. Az általam vezetett Yin yoga foglalkozások számos restoratív pozícióval egészülnek ki, melyek sajátossága, hogy különböző kiegészítőkkel, alátámasztásokkal érjük el, hogy a test fájdalom mentesen, mégis hatékonyan a lehető legintenzívebben ellazult pozícióba kerüljön. De találkozhatsz egyéb taoista gyakorlatokkal is, amelyek könnyen elvégezhető, otthoni gyakorlásra is alkalmas technikákból állnak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése