2013. január 19., szombat

Ébreszd a Holdad


Manapság nagyon sokszor esik szó a különböző típusú Napüdvözlet gyakorlat sorokról, azonban kevesen tudják, hogy ennek a sorozatnak van egy párja is, amit Holdköszöntésnek neveznek. A Nap és a Hold szimbóluma sokszor megjelenik a jógában. A klasszikus hatha jóga ennek a két energiának a kiegyenlítésére törekszik, s ez már nevében is kifejezésre jut, hiszen a "ha" "nap"-ot, a "tha" pedig "hold"-at jelent. Ez nem csak a férfi és női minőségű energiák kiegyensúlyozását jelenti, hanem azt is, hogy a hatha jóga az aktív és a passzív gyakorlatokat egyaránt tartalmazza. Ez annyiban érdekes, hogy a hatha jógáról általában, mint statikus gyakorlásról beszélünk, ám egy kiegyensúlyozott órán a nyugalom és a dinamika egyaránt fontos szerepet tölt be. Mindkét szekvencia, amiről szó esik a hatha jóga alapszekvenciái közé tartozik, bár manapság már inkább a dinam ikusabb irányzatok bemelegítő soraiként, vagy azok szekvencia vázaiként ismerik el őket. Tulajdonképpen a két sorozat azonban egy párt alkot, ahogy a világot is a férfi és női erők együtt mozgatják, teremtik, alkotják meg.
Míg a Napüdvözlet az aktív, férfias energiákat képviseli, addig a Holdköszöntés a női energiák ébredését segíti elő. Más-más céllal jelennek meg a gyakorlásban, más minőségben, más szándékkal és más időszakba alkalmazzuk őket. Annak ellenére, hogy mindekettőnek mind két nem gyakorlói számára van tanítása, egyes tradíciók úgy tartják, hogy a nők csakis a Holdköszöntés gyakorlatsorát végezhetik, a Napüdvözletet viszont nem, mivel a nő melle nem érintheti a talajt, ahogy az a chaturanga-, vagy asthangasanában megtörténik.

A nyugat rohanó világa mind a férfiaktól, mind a nőktől aktív, erőteljes energiák jelenlétét követeli meg, amely a folyamatos mozgást, tevékenységet,tudatpsságot, tettrekészséget jelent. A Napüdvözlet szimpatikus idegrendszeri tónust eredményez, mely elősegíti és támogatja ezt az állapotot, azonban a túlzott mértékű aktivitás és egyoldalúan hangsúlyos idegrendszeri tónus egy idő után torzulásokat hozhat létre a személyiségben és az egészségi állapotot is kedvezőtlenül befolyásolhatja. A Napüdvözletben használatos légzőgyakorlattal és a bandhák alkalmazásával tovább fokozhajtuk ezt az állapotot és gyakran megfigyelhető, hogy egy nem megfelelően levezetett Napüdvözlet sor, vagy erőteljes, aktív gyakorlás után kevésbé vagyunk képesek a meditáció gyakorlatára.

A Chandra Namaskar, vagyis Holdköszöntés gyakorlatsorban Shodhasi-t a Hold istennőjét tiszteljük, aki a női minőségeket képviseli személyiségünkben, életünkben.  Jó kiegészítője a Surya Namaskar, vagyis Napüdvözlet sornak, hiszen ha mindkét sorozatot gyakoroljuk, kedvező egyensúlyt tapasztalhatunk meg minden szinten. A Hold energia, finomabb, hűvösebb, lágyabb megnyilvánulás. Így a gyakorlatsor a menstruáció ideje alatt kimondottan kedvező a nők számára. Általában este, vagy a délután folyamán gyakoroljuk, amikor már megkezdődik az elme lecsendesítése. Jó felkészítés a nyugodt és pihentető alvásra. Ennek a gyakorlatsornak nyugtató hatása van. Az Ida nadin keresztül fejti ki hatását. Fizikai szinten egészen másképp dolgoztatja a testet, mint  a Napüdvözlet. Amíg a Napüdvözlet erőteljes izomzatot, szálkás, szikár testfelépítés eredményez, addig a Holdköszöntés inkább a hajlékonyságra, a lágy idomok kialakítására és fentartására helyezi a hangsúlyt megőrizve a test nőies jellegét. Ebben a sorozatban kiegyensúlyozott, mély rekeszizom légzést alkalmazunk, mely tovább segíti az idegrendszer paraszimpatikus tónusának érvényesülését.

Ezt a sorozatot jóginik azzal a céllal alkották meg, hogy kiegyensúlyozzák a Napüdvözlet hatásait, fizikai és mentális tekintetben is. Mindemellett azonban szerettek volna tisztelegni a nőiség, a Hold és ciklikussága, változékonyásga előtt, mely mindenre és mindenkire hatással van a bolygón, bár leginkább a nők élik és jelenítik meg energiáit.

A Chandra Namaskar, ahogy a Surya Namaskar megfelelő tudatossággal és tudatállapottal végezve a test imájává válik. Egy olyan imádságga, amely a világot mozgató női energia előtt tiszteleg.
Gyakorlása kimondottan ajánlott Telihold és Újhold idején, de természeetesen bármelyik holdfázissal összekapcsolhatjuk gyakorlásunk. Sadhana-ként végezve, minden pozícióhoz kapcsolunk egy mantrát, mely a Hold energia különböző aspektusait szólítja meg. Mind a Surya-, mind a Chandra namaskar gyakorlatsor nagy jelentőséggel bír a tantrikus hagyományokban.
Olyan ászanák alkotják ezt a gyakorlatsort, amelyek a Hold különböző fázisait szimbolizálják és közülük több is a "Chandrasana"-ák családjába tartoznak. Természetesen ezen felül a Hold energia belső világunkban való megnyilvánulásainak is kifejezői. Hangsúlyosan első és második csakrára ható gyakorlatok ezek, tehát a gyökércsakrával és a szakrális csakrával dolgozik, de kétségkívül, ahogy láthatóan a szívközpontra is, minden más energia központra hatással van. Ezért is van jelentősége benne a folyamatosan megtartott mula-bandhának, amely tovább erősíti az energiaközpontok aktivitását. Az ászanákban megjelenik a fogyó hold, a növekvő hold, a telihold és az újhold szimbóluma is, így felfedezhetjük benne mi minden történik egy holdhónap alatt és annak milyen energetikai vonzata, hatása van, s milyen tudatállapot kialakulását, vagy fenntartását támogatja. A kiterjedő és összhúzódó gyakorlatok az élet pulzáslását, átmeneteit, ciklusait jeleníti meg.

Ha jól és kiegyensúlyozottan szeretnél gyakorolni, egyformán táplálni és mozgatni a benned ható férfi és női energiákat, akkor a nap aktív szakaszában a Napüdvözletet, a csendesebb időszakában pedig a Holdköszöntőt gyakorold. Tapasztald meg az egyensúlyt az aktivitás és a nyugalom, az akarás és az elengedés, a tevékenység és a lazítás megélésében, hogy valóban akkor tud hasznosítani és mozgósítani ezeket, amikor valóban szükség van rá.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése