2014. április 17., csütörtök

Áramlásban a jógaszőnyegen és túl azon…

A jógában az egyik legcsodálatosabb dolog a sokszínűsége. Minden életkorban, élethelyzetben, egészségi állapotban megtalálhatjuk azokat az aspektusait, amelyek éppen támogathatják és tovább segíthetik céljainkat, szándékainkat, egy adott irányba tett fejlődésünket. Nem csak a jóga általános eszközkészletében, de a különböző stílusok által mozgatott minőségekben is felfedezhetjük ezeket. Amíg a klasszikus hatha jóga, bizonyos tekintetben,  a maga statikusságával a férfi minőségeket jeleníti meg és erősíti, addig a flow jóga a női minőségeket alkalmazza és idézi fel a gyakorlás során. Ezek közé tartozik az áramlás, mint a víz, a Hold minőségű energiák és a folyton változó nő metaforája. Könnyűség és lágyság, megengedő mozdulatok és hajlékonyság, mind olyan tulajdonságok, amelyek minden nőben támogatásra, kifejeződésre és megélésre várnak. Teret enged a kreativitásnak, felébreszti az intuíciót, megszólaltatja a lélek hangját. 

DD_0281

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az indiai istennők közül Saraswatit az intuícióval, művészetekkel azonosítják, s Ő az, akit az áramlás istennőjeként tisztelünk. Nevének első fele a “Saras” – áramlást jelent, a “wati” pedig arra a személyre utal, aki kapcsolódik ehhez az áramláshoz. Egyik megjelenési formája, a Saraswati folyó, amelyről úgy tartják, hogy az egekből zubog alá, majd a felszínen való jelenlétéből átalakulva, búvó titkos folyam lesz belőle a mélyben. Kifejezi azt a kreatív energiát, amely láthatatlanul áramlik az univerzumból felénk, s csak érzékenységünk, éberségünk és nyitottságunk kérdése, hogy megtud e nyilvánulni általunk.

Megfigyeltem, hogy a nők könnyedebben adják át magukat a flow élménynek. A férfiak érteni akarják mi miért történik, törekednek rá, hogy tökéletes és pontos formagyakorlatok kövessék egymást, logikát keresnek a sorozatokban, míg a nők hamar behunyják szemüket és érzik, élik, ami éppen zajlik bennük, velük, általuk. Gyorsan megérzik a testüket, amelyben hullámzanak az érzések és érzelmek. Ösztönösen érzik, hogyan adjanak a mozdulataik által teret ezeknek a hullámoknak. Minden gyakorlatuk önkifejezéssé válik, hiszen ezerféle módon tudnak egyik pozícióból a másikba helyezkedni, főleg ha van gyakorlatuk abban, hogyan vetkőzzék le szemérmességüket, s hogyan engedjék el az iránti törekvésüket, hogy sémákat kövessenek, vagy elrejtsék a mozdulatokat, amelyekre vágyik a testük.

 

Teljes önátadásban megélni a flow élményt a vinyasa flow jógában, természetesen nem megy előkészítés nélkül. A folyamat, amin végighaladunk a tanulás során:

- testtudatosság

- ászana ismeret

- szekvenciák készség szintre való emelése

Nem érdemes siettetni a folyamatot, mert az csak felesleges kudarcélményekhez vezet. Viszont megéri türelmesen végighaladni a tanuló létrán, mert sokat kaphatunk erőfeszítéseinkért cserébe.

Ha megvalósultak a fent leírt folyamat részei, akkor el lehet engedni a formák kötöttségeit, az átkötések szabályszerűségeit. Képessé válunk engedni, hogy a testünk kezdjen el énekelni és táncolni a gyakorlásban, belülről kifelé áramlásban ahelyett, hogy az áramlás táncának hullámai kívülről befelé áradnának. Ekkor mesélni kezd a test… megmutatja nyitottságait, zártságait, készségeit és hajlandóságait, de túl ezen mesébe kezd a lélek is, s kinyilvánítja legmélyebb érzelmeinket. Ez a legmagasabb szintje a vinyasa flow jógának. Nem a testről szól, nem anatómiai együttállásokról, hanem az anyag, az alany, az intuíció és a transzcendens energiák felszabadulásáról, kapcsolódásáról és együttműködéséről.

A jóga és a gyakorlatai csupán metaforák élethelyzetekre, szituációkra, tulajdonságokra. Olyan dolgokat jelenít meg, amelyekkel nap, mint nap szembesülünk és megküzdünk. Változó körülmények, szituációk, élethelyzetek teszik próbára fizikai és mentális állóképességünket, rugalmasságunkat és készségeinket. Ragaszkodásunkat egyik-vagy másik kényelmesebb, vagy kevesebb erőfeszítést igénylő helyzethez, körülményhez. Rávilágítanak rugalmatlanságainkra, merevségeinkre, az áramlással való együttműködő képességünk élességére és tompultságára. Mindig megtalálhatjuk, hogyan tudjuk leginkább felhasználni életvezetésünkben és személyiségfejlődésünkben eszközeit.

Egy jóga óra után az embernek mindig van min eltöprengenie. Mit tanultam ma? Mi ment könnyen, mi nehezen? Milyen érzelmeket váltottak ki a gyakorlatok, vagy folyamatok, amelyeknek át tudtam adni magam és milyet azok, amelyeknek nem? Mi volt a jellemző ezekre a folyamatokra, mit képviseltek? Milyen erősségeimre és hiányaimra mutattak rá? – persze túl sem kell gondolkodni a gyakorlást. Néha az is éppen elég, ha megtettük, ami aznap tőlünk telt a jógaszőnyegen és minden minősítés és meghatározás nélkül csupán csak élvezzük a folyamatot és az azt követő emelkedett állapotot. Ezt csupán az dönti el, mi is volt a célunk éppen aznap a gyakorlással. És nincs semmi baj azzal, ha egyszer éppen erős mozgásra vágyunk, máskor pedig inkább csak oldódásra és felszabadulásra. Mind irányultságú és indíttatású gyakorlásnak van jelentősége, helye és ideje az életben.

 

A tökéletes flow élmény receptje:

1. Legyen egy célod!

2. A kihívásokat válaszd meg készségid szerint!

3. Légy tudatában hol tartasz a megvalósításban!

4. Érezd, hogy ura vagy a testednek és az elmédnek!

5. Légy jelen, éld át a pillanatot! Tartsd a figyelmed itt és most!

6. Tudd, hogy mikor kell elengedni a koncepciókat!

7. Válj eggyé a gyakorlással!

8. Hagyatkozz az intuícióidra!

9. Engedd magad az áramlás csatornájává válni!

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése